Product ontwikkeling — 12 maart 2013
Tips om je idee in een product om te zetten

Ideeën. Iedereen heeft ze, maar weinigen doen er wat mee. Nog minder verdienen er uiteindelijk geld aan. 

Wil jij jouw idee naar de markt brengen? Stephen Key deed dit 13 keer eerder. Zijn producten stonden in de grote supermarkten in de VS en hij verdiende er een goede boterham aan. Hier een aantal van zijn tips die ik waardevol vond.

1. Test snel, test vaak.

Vooral als je veel ideeën hebt dan is het handig om het motto “Kill your Darlings” aan te houden. Te lang aan een dood paard trekken is een belediging voor je andere ideeën. Maar hoe weet je wanneer je van een -uiteraard geweldig- idee moet afstappen?

Het antwoord is simpel: Onderwerp jouw idee zsm aan de realiteit. Ga naar buiten! Test jouw idee zo snel mogelijk en test variaties bij mensen die ervoor willen betalen. Je test is pas geslaagd wanneer iemand geld op tafel wil leggen voor jouw product. Een beetje overtuigingskracht komt daarbij wel eens van pas.

2. Ontdek je markt

Gevolg van het testen is dat je de markt voor jouw idee leert kennen. Doe ook dit niet per ongeluk, maar ga specifiek op zoek naar antwoorden op vragen als “wie gaat het kopen en tegen welke prijs?”, “Hoe ziet de waardeketen eruit?” en “Wat is de concurrentie” – die is er namelijk altijd!

Het mooiste is wanneer je in een niche zit waar de grote jongens zich niet mee bezig houden, maar waar jij een mooie marge kan maken (helemaal als je jouw idee wereldwijd kan uitrollen).

3. Wat gaat het kosten?

Als je denkt dat de vraag aanzienlijk is dan loont het om na te denken over je marge. Immers een hoge marge zonder verkopen betekend nog steeds de dood van jouw idee. Omgekeerd is een geweldige vraag maar een slechte marge een recept voor faillissement.

Zorg dus dat je erachter komt of er geld te verdienen valt. Dat is makkelijker dan je denkt. Stap gewoon naar fabrikanten en vraag ze wat het gaat kosten. Laat ze een NDA tekenen als je iets meer zekerheid wil hebben dat ze het niet stelen. Dat is overigens maar schijnzekerheid, met een patent kan je iets meer bereiken, maar dat zijn weer stevige kosten. Zorg bovenal dat je de snelheid erin houdt.

4. Vraag om meer feedback.

Ga naar buiten! Ga naar klanten, naar beurzen, naar winkeliers en duw het in de handen van inkopers. Zorg daarbij dat jouw pitch en verhaal zo sterk is dat anderen jouw verhaal kunnen doorvertellen.

Ook hier moet je de feedback weer terugkoppelen naar je eerdere vragen rondom de markt en je marge. Als je jouw product moet veranderen, levert het dan nog wel geld op? Laat je tegelijkertijd verassen door variaties in andere markten. Misschien kom je met je eerste idee met mensen in gesprek die met jouw idee aan de slag gaan in een andere markt waardoor jij opeens twee keer zoveel marge kan maken.

 

5. Test goed voordat je echt in productie gaat.

Zet een website op met je product. Deel het met de wereld. Maak een video. Laat de voordelen zien en zorg dat je nog meer leert van je potentiële klanten. Schrijf al je assumpties op en zorg dat je ze allemaal tackled voor dat je de grote stap zet van de boel in productie te gooien. Maak dan ook weer het sommetje!

6. Begin, maar begin klein. 

Verkoop er één. Maak desnoods dik verlies erop, maar vraag om feedback. Verbeter het en verkoop een tweede. Blijf leren en breng het steeds een stapje verder. Je zal zien dat je steeds meer zaken ontdekt. Wat te doen met verzending en verpakking. Hoe zit het met een gebruiksaanwijzing. Willen mensen meerdere kleuren. Pas als het in de handen van je klant is weet je het zeker en pas dan kan je echt leren.

het zorgt er ook voor dat de kosten nog binnen de perken blijven. Geld vinden is niet makkelijk. Crowdfunding maakt steeds meer mogelijk, maar als je geld van (vage) vrienden gaat lenen dan moet je echt kunnen aantonen dat je een geweldige voorbereiding hebt en dat elke euro impact zal maken.

7. Blijf doorgaan!

Klinkt gek als je deze tip vergelijkt met de eerste, maar inmiddels heb je zoveel geleerd dat de kans groter is dat je via een variatie van je idee sneller meer geld zal verdienen dan met een nieuw idee.

8. Niets is eeuwig. 

Zorg dat je -nadat het product goed en wel op de markt is- blijft innoveren en relevant blijft voor je doelgroep. Er zal concurrentie komen en je marge zal onder druk komen te staan. Verkoop je toko aan een grotere partij, zorg voor goed management of houdt er gewoon rekening mee dat eventuele licentiegelden ooit zullen opdrogen.

Wanneer je het één keer succesvol gedaan hebt zal de tweede keer een stuk sneller en simpeler zijn.

Related Articles

Share

About Author

Job raakt enthousiast van nieuwe manieren om slimmer en sneller te ondernemen. Hij zoekt continu nieuwe venturehacks en deelt ze hier. Job ten Bosch heeft een achtergrond in innovatie management en bedrijfswaarderingen. Als venture developer ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe ondernemingen voor eigen rekening of op resultaatsbasis voor opdrachtgevers.

(0) Readers Comments

Comments are closed.