Besparingstools Verdienmodellen — 12 augustus 2012
Is er al een werkplek marktplaats voor Nederland? (update: Nu wel)

Pivotdesk biedt startups een manier om een goedkope flexplek te vinden in de VS. Wat zijn de mogelijkheden in Nederland?

Stoere startups beginnen vanuit de garage, zolderkamer of het koffiehuis. Maar zodra je begint te groeien – en dat is al wanneer je jouw eerste stagiair aanneemt – heb je opeens een plek nodig waar vanuit je kan werken. Dat moet goed, goedkoop en flexibel. Maar waar kan je dat makkelijk en snel vinden?

Zelf heb ik gepaste hekel aan traditioneel vastgoed. De sector is niet meegegroeid met de vraag vanuit de markt. Daardoor is er een overschot aan lelijke, inspiratieloze kantoren op plekken waar je niet dood gevonden wilt worden. Ondanks de enorme leegstand blijft het relatief lastig voor startende ondernemers om plekken te vinden waar ze flexibel ten een laag tarief direct aan de slag kunnen.

Gelukkig komen er langzaam maar zeker steeds meer nieuwe concepten die dergelijke ruimtes bieden. Je ziet daarin een paar stromingen. Aan de ene kant heb je de Regus-achtigen die proberen een deel van de onderkant van de markt te snoepen, zoals: Regus zelf of een Tauro Centre. Deze jongens hebben zelf al stevige vaste kosten aan alle services rondom hun panden en willen graag de druk daarop verminderen door meer partijen gebruik daarvan te laten maken. Het voordeel van deze locaties is dat zo’n beetje alles voor je geregeld wordt, maar daar betaal je dan ook voor.

Er zijn ook partijen die vastgoed helemaal ombouwen om dergelijke flexlocaties te realiseren zoals recent bij het The Maze Building in Rotterdam.

De andere groep aan de andere kant van het spectrum zijn de leegstandsbeheerders zoals Adhoc en FMT. Bij de laatste huur ik zelf een kantoor voor één van mijn initiatieven. Je kan daarmee op hele leuke locaties komen te zitten voor heel weinig geld. Het is flexibel, maar let op… die flexibiliteit is wederkerig. Als er iets met het maand gaat gebeuren (verbouwing, nieuwe ‘echte’ huurder) dan moet je er als snel binnen twee weken uit zijn. Dat laatste kan best lastig zijn als je bijvoorbeeld een week voor je productlancering zit. Daarnaast moet je zelf je internet verbinding regelen en telefonie (zorg dat je iets met VOIP doet, dat kan je makkelijk meenemen naar je volgende locatie en in theorie in één dag verplaatsen). Een groot nadeel is dat je spullen lastig te verzekeren zijn en aangezien dit soort panden net iets minder weerbaar voor inbrekers zijn is dat een groter nadeel dan je zou denken.

Je kan natuurlijk ook helemaal virtueel gaan door te werken met partijen als Flexado waar je voor 50 euro in de maand een virtuele werkplek hebt. Ik ben zelf bijvoorbeeld ook lid van The Hub. Zo’n locatie biedt overigens ook een gezonde dosis inspiratie en netwerk. Je hebt dan alleen een kantoor als het nodig is en die eerste paar mensen kunnen natuurlijk ook op afstand werken. Vooral als je gebruik maakt van Cloudworkers.

Een andere mogelijkheid is om onder te huren bij een ondernemer die wat ruim in zijn jasje zit. Één bedrijf waar ik betrokken bij ben heeft een tweetal ruimtes over een huurt die onder aan startende ondernemers. Bij Debatrix weten ze hoe het is om klein te starten en hoe lastig het is om een plekje met flexibele voorwaarden te vinden. Daarom hebben ze ruimtes opengesteld voor andere ondernemers.

Door de huidige economische situatie zullen er veel ondernemingen zijn die iets te ruim in hun jasje zitten en die dus maar wat graag een ruimte zonder onderverhuren aan een startup. Maar hoe vindt je zo’n partij?

Ondoorzichtig

Waar Funda over het algemeen de huizenmarkt redelijk transparant heeft gemaakt is dat niet het geval voor de kantorenmarkt. De prijzen en vierkanten meters die in de overzichten staan vermeld liggen mijlenver verwijderd voor wat je uiteindelijk van het contract af kan praten en het aanbod mist dan even alle flexibele concepten en leegstandsbeheer opties. Voor een starter of ZZP-er is die markt redelijk ontransparant. Amsterdam heeft recent zijn leegstand in kaart gebracht en naar verluid gaat Rotterdam dat ook doen. Een goede marktplaats functie voor ondernemers ontbreekt echter nog.

In de VS zie je startups als PivotDesk, LooseCubes en KoDesk marktplaatsen aanbieden om ondernemers en vastgoed eigenaren in contact te brengen met startups en zzp-ers die op zoek zijn naar een werkplekje. PivotDesk bijvoorbeeld claimt de hele contract en betalingsprocedure uit handen te nemen. Nu ben ik zelf wat sceptisch hierover, omdat een huur locatie nogal wat kan wisselen en je juiste bij onderhuur situaties veel meer moet regelen dan bij normale huur. Maar soit, als je daar een goede checklist voor hebt als service dan zie ik dat hier ook wel werken.

Note: Sinds kort is er een vergelijkbaar initiatief ontstaan in Nederland onder de naam FlexOffiz, maar ook deze biedt geen marktplaatsfunctie. Het nieuwe Flexplek.nl doet dat echter wel! Ik heb op een kantoor twee ruimtes over. Eens kijken of dit werkt.

 

 

Related Articles

Share

About Author

Job raakt enthousiast van nieuwe manieren om slimmer en sneller te ondernemen. Hij zoekt continu nieuwe venturehacks en deelt ze hier. Job ten Bosch heeft een achtergrond in innovatie management en bedrijfswaarderingen. Als venture developer ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe ondernemingen voor eigen rekening of op resultaatsbasis voor opdrachtgevers.

(0) Readers Comments

Comments are closed.