Opstarten Product ontwikkeling — 24 juni 2012
Een product bedenken en laten produceren in China

Tonny Shin verdient tussen de 10.000 en 25.000 dollar per maand aan zijn bedrijfje in draagbare laptop tafeltjes die hij in China laat produceren. 

LapDawg heet het bedrijfje waar Tonny zo’n zes maanden over deed om het op te zetten. Tonny kwam op het idee toen hij zijn been brak en een tijdje op bed moest blijven liggen. Hij wilde nog doorwerken met zijn laptop, maar dat bleek erg ingewikkeld. Je benen (en het gebied daar iets boven) wordt onprettig warm, het is onstabiel en daarom zit je veel meer gespannen achter je laptop.

Tonny wilde een bedrijf beginnen en had allerlei andere consultancy-achtige plannen afgewezen. Zijn focus lag namelijk op een zg. Return On Effort en niet alleen een Return on Investment. Zijn idee moest schaalbaar zijn en zijn idee voor een opvouwbaar laptop tafeltje was dit.

Fabrikant in China vinden

Hij had nu iemand nodig die het voor hem ging maken. Het eerste wat Tonny deed was het bezoeken van de Canton Beurs. Op deze beurs vind je in de ‘fabriek van de wereld’ degene die jouw product kan bouwen. Je staat verstelt welke grote merken daar hun producten laten maken. Je zal nog meer verstelt staan dat jij daar ook aan de slag kan gaan. Zorg dat je in ieder geval direct met een echte producent aan de slag gaat en niet met een tussenpersoon. Het blijkt ook erg lastig om erachter te komen of iemand wel of niet een tussenpersoon is. De enige manier is door een bezoekje te leveren aan de fabriek, of door een adviseur in te huren die dit voor je checkt.

Het kostte Tonny veel tijd om de prijs van zijn product goed te bepalen. In het begin was zijn prijs te laag. Hij had de verzendkosten onderschat, door deze apart te rekenen en meer aandacht te geven aan de voordelen van zijn product kon hij echt slagen maken.

Ondernemersfouten

Tonny maakte ondertussen de basic fouten die veel startende ondernemers maken. Hij had nog geen goede bankrekeningnummers, geen goede BV structuur en een slechte administratie. Het kostte hem veel tijd om dit later alsnog in te halen en goed te ordenen. Je hebt daar geduld voor nodig, iets waar ondernemers vaak maar weinig van hebben.

Related Articles

Share

About Author

Job raakt enthousiast van nieuwe manieren om slimmer en sneller te ondernemen. Hij zoekt continu nieuwe venturehacks en deelt ze hier. Job ten Bosch heeft een achtergrond in innovatie management en bedrijfswaarderingen. Als venture developer ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe ondernemingen voor eigen rekening of op resultaatsbasis voor opdrachtgevers.

(0) Readers Comments

Geef een reactie