App tools — 22 mei 2012
Tips voor het testen van een app

Apps kan je helaas niet zo makkelijk in de markt testen. Daarom is het zo belangrijk om een goede test procedure te hebben voordat je jouw app in de wereld zet. Hier is een handige checklist. 

Normaliter ben ik een groot fan van het zo snel mogelijk lanceren van je idee om zo snel mogelijk een echt gevoel te krijgen van de markt. Nu is het best mogelijk om meerdere versies van je app te lanceren onder steeds een andere naam, maar omdat veel mensen met ingehuurde programmeurs werken is dit helaas niet altijd mogelijk.

Het is daarom handig om een goede checklist te hebben voor je app ontwikkeling.

Allereerst moet je app doen wat hij moet doen. Klinkt simpel, maar is het niet. Elk detail moet bij elke versie helemaal getest worden. Ga er niet zomaar vanuit dat een functie die in de eerste versie het perfect deed nog steeds zal werken bij versie 5. Veranderingen in de ene functie kunnen gevolgen hebben in de andere functies. Test daarom grondig elk detail.

Heel belangrijk is dat je niet de enige bent die jouw eigen applicatie aan het testen bent. Jij zal namelijk leiden aan wat men ook wel “de vloek van kennis” noemt. Hoe meer jij weet over je app, hoe lastiger het wordt om er onbevooroordeeld naar te kijken. Laat daarom je neefje van 12 of je oma van 80 je app testen en zie wat je ervan leert.

Natuurlijk moet je ook mensen uit je doelgroep je product laten testen. Vertel ze niet dat het jouw app is zodat je echt de ongezoute kritiek krijgt. Vrienden zijn meestal geneigd om sympathiek te zijn terwijl dat jou enorm veel geld kan kosten. Kijk goed hoe ze er doorheen lopen. Waar ze eerst op klikken, wat doen ze daarna. Moeten ze lang zoeken naar een functie? etc etc. De tijd die je hierin steekt verdien je dubbel en dwars terug.

Stel jezelf daarnaast de volgende vragen:

- Is het volledig helder?

- Lopen ze ergens vast?

- Zijn er klachten?

- Gebruiken zij de app op de manier zoals jij het bedoeld had?

- Hebben ze een fout ontdekt (tekstueel, technisch,…)?

- Hebben ze er plezier mee?

- Zijn er punten van verbetering en zo ja, welke?

Laat de ander vooral het woord doen. Laat ze vertellen over hun ervaring met jouw app. Houd je in als ze gemene opmerkingen maken, noem ze niet stom, dom en technisch achtergesteld. Hoe harder de feedback hoe waardevoller.

Vraag jezelf daarna af:

- Zouden andere gebruikers dezelfde problemen tegenkomen? en hoe los ik dit op?

- Is een andere indeling handiger?

- Moet ik andere kleuren gebruiken voor een betere (zichtbare) ervaring?

- Moet ik instructies toevoegen (zwaktebod voor veel ontwerpers, maar soms kan het niet anders)?

- Moet de navigatie verbeterd worden?

Een handig programma voor het testen van je app is TestFlight.

Belangrijk is dat je redelijk snel naar de markt gaat. Voor een volledig herontwerp is het te laat. Lanceer dan, verdien een deel van je kosten terug en lanceer een nieuwe versie later. Blijf niet eeuwig aan het tweaken.

Related Articles

Share

About Author

Job raakt enthousiast van nieuwe manieren om slimmer en sneller te ondernemen. Hij zoekt continu nieuwe venturehacks en deelt ze hier. Job ten Bosch heeft een achtergrond in innovatie management en bedrijfswaarderingen. Als venture developer ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe ondernemingen voor eigen rekening of op resultaatsbasis voor opdrachtgevers.

(0) Readers Comments

Geef een reactie