Marktplaats voor toeristische ervaringen

Weet jij een leuke rondleiding door jouw stad, wil je een kroegentocht aanbieden of heb je al een toeristische onderneming? Gebruik dan Vayable of Gidsy als extra verkoopkanaal.

Vorige week schreef ik hier over de ‘spin-off’ kansen die de kunstmarktplaats ‘Paddle8′ biedt voor ondernemende geesten. Aan de ene kant vernietigd een online marktplaats het bestaansrecht van delen van een waardeketen (Cut-out-the-middelman!).

Aan de andere kant biedt zij mogelijkheden voor adviseurs en app-ontwikkelaars om partijen inzicht te geven hoe zij het meeste uit zo’n marktplaats kunnen halen. Met die bril is het leuk om te kijken naar een nieuwe marktplaats voor de toeristische industrie.

Marktplaats voor toeristische ervaringen

Ik ben op een heleboel plaatsen geweest en het viel mij op dat je het beste een stad beleeft als je dit samen met een ‘local’ doet. Datzelfde moeten de oprichters van Vayable hebben gedacht.

Of je nu Parijs wilt ontdekken op een Vespa of dat je in Barcelona langs de beste tapas bar een tocht wilt maken, Vayable brengt jou in contact met locale gidsen die jouw deze onvergelijke ervaring bieden.

Vayable had recent nog in Amerika voor wat opschudding gezorgd naar aanleiding van een ‘daklozen tour’ die op de site aangeboden werd door San Fransisco. Los van de controverse, is dit een voorbeeld dat Vayable een plek is voor creatievelingen om bijzondere ervaringen te creëren.

Kansen voor ondernemers

Zelf heb ik alvast een rondleiding door de Oude Haven aangeboden (zie onderstaand). Het lijkt me niet iets om rijk van te worden, maar als je iets sowieso al leuk vind zoals een kroegentocht, vertellen over wijn, of -zoals in mijn geval- vertellen over de geschiedenis van Rotterdam. Dan is dat mooi meegenomen.

Daarentegen zie ik ook een bedreiging voor hotels (die meestal een marge pakken op dit soort activiteiten) en de fulltime toeristische sector. Alsof zij het nog niet zwaar genoeg hadden is er nu niet alleen een toevloed van concurrentie, er is ook nog eens extra transparantie bijgekomen. Deze bedreiging is een mooie kans voor adviseurs die anderen helpen om het meeste uit zo’n platform te halen. Ik bedoel, de gemiddelde scooterverhuurder in Amsterdam heeft er baat bij als jij hem helpt bij het aanbieden van scooter ervaringen door de hoofdstad.

Note 16-03-2012: Ik werd een weekje geleden gewezen op een Nederlandse startup die in feite hetzelfde doet als Vayable. Ik ga Gidsy daarom ook proberen.

 

Related Articles

Share

About Author

Job raakt enthousiast van nieuwe manieren om slimmer en sneller te ondernemen. Hij zoekt continu nieuwe venturehacks en deelt ze hier. Job ten Bosch heeft een achtergrond in innovatie management en bedrijfswaarderingen. Als venture developer ontwerpt en ontwikkelt hij nieuwe ondernemingen voor eigen rekening of op resultaatsbasis voor opdrachtgevers.

(0) Readers Comments

Geef een reactie